Home Contact Info Winkelwagentje Help Sitemap
Waar moet je op letten bij aanschaf van een fietskar?
Leeftijd
Manouvreren
Comfort
Veilgheid
Kosten
Accessoires
Bevestiging
Je eigen fiets

Tip een
vriend(in)

Waar moet je op letten bij aanschaf?

zoeken in:    Trefwoord: 
Home » Info » Fietskarren » Waar moet je op letten bij aanschaf?
Een fietskar kan heel praktisch zijn, vooral met meer kinderen. Maar een fietskar is niet altijd en voor iedereen de ideale oplossing. Een aantal overwegingen.

Een fietskar is een aanhangwagen achter de fiets waar je, afhankelijk van het model, één of twee kinderen in kunt meenemen.
[naar top]
Leeftijd
Je kunt kinderen in een fietskar meenemen vanaf het moment dat ze kunnen zitten totdat ze vijf, zes jaar oud zijn. Een fietskar heeft gordels zodat je ook bij erg jonge kinderen niet bang hoeft te zijn dat ze uit de fietskar kruipen. Voor de allerkleinsten zul je in de regel zelf een oplossing moeten vinden om een kinderstoeltje in de fietskar vast te zetten. Met enige handigheid lukt dat wel. Als je behalve een kinderstoeltje ook een iets ouder kind in de fietskar wilt meenemen moet je bij aanschaf goed letten of er voldoende binnenruimte is.
[naar top]
Manouvreren

Fietsen met een fietskar fietst onverwacht licht, veel lichter bijvoorbeeld dan met dezelfde kinderen op de fiets. Alleen bergopwaarts zul je het wat zwaarder hebben. Ook het manoeuvreren kost weinig moeite, al moet je er in het begin natuurlijk aan wennen dat je wat langer en breder bent. Sommige fietspaden zijn vrij smal, en ook paaltjes kunnen zo geplaatst zijn dat je er net wel, of net niet tussen door kan met je fietskar.

[naar top]
Comfort
Voor je kinderen is een fietskar zeer comfortabel. Ze zitten droog en uit de wind, en kunnen op hun gemak rondkijken, een boekje lezen, spelletjes doen, of zelfs slapen. Daarnaast hebben de meeste fietskarren ook nog een bagageruimte, waar je boodschappen kwijt kunt, of handige dingen voor onderweg.
[naar top]
Veilgheid

Fietskarren zijn zeer veilig. Ze zijn erg stabiel en blijven gewoon rechtop staan, zelfs als je fiets omvalt.

[naar top]
Kosten
Een goede fietskar is zeker niet goedkoop. Een fietskar in de standaard uitvoering kost tussen de € 350,- en € 700,- Voor een jogger-set, of een speciaal babystoeltje moet je rekenen op nog eens € 70,- a € 150,-. Daar staat tegenover dat een fietskar een betrekkelijk waardevaste investering is. De afschrijving is niet meer dan ongeveer 10% per jaar, en er is een grote vraag naar goede, tweedehands fietskarren.
[naar top]
Accessoires
Voor een fietskar zijn over het algemeen ook verschillende accessoires te verkrijgen. Zoals, bijvoorbeeld, een jogger-set. Met deze set bouw je je fietskar eenvoudig om tot een wandelwagen. Andere accessoires zijn een speciaal babystoeltje, een regendek, of een extra koppelstuk, zodat je de fietskar zonder moeite aan twee verschillende fietsen kunt hangen.
[naar top]
Bevestiging
Om een fietskar aan je fiets te bevestigen heb je een speciaal koppelstuk nodig dat bij de fietskar wordt geleverd. Een koppelstuk is niet universeel; de meeste merken hebben hun eigen koppelstuk. Dat koppelstuk wordt aan de linkerkant d.w.z. niet aan de ketting kant), ongeveer bij het hart van je achterwiel, aan het frame van je fiets bevestigd. Dat kan even wat werk zijn, maar als het koppelstuk eenmaal zit, dan koppel je in één beweging je fietskar aan je fiets.

Als je je fietskar ook regelmatig aan een andere feits wilt hangen is het absoluut aan te raden om een extra koppelstuk an te schaffen. Het is te bewerkelijk om het kopplestuk zelf steeds over te zetten.

Niet elke koppelstuk past (even makkelijk) op elke fiets. Dat heeft te maken met het remsysteem dat je hebt, of je een achter standaard hebt en soms ook met het type bagagedrager.
[naar top]
Je eigen fiets
Als je een fietskar wilt gaan gebruiken zijn er eigenlijk twee eisen die je aan je fiets moet stellen: handremmen en versnellingen. Handremmen, omdat een terugtraprem veel minder remkracht biedt, en bovendien omdat je, om een terugtraprem maximaal te benutten, je benen in de ideale positie moet hebben, wat tijdens het fietsen vaker niet dan wel het geval is.

Fietsen met een fietskar is soms zwaarder, vooral als je heuvel op gaat. Ook wanneer je uit stilstand wegfietst moet je de kar eerst in beweging brengen. Versnellingen zijn in die situaties onontbeerlijk.
[naar top]
Aanbiedingen!
Leuke, scherpe aanbiedingen, alléén via email.
Email adres:

Aanmelden
Afmelden