Home Contact Info Winkelwagentje Help Sitemap
Voorzitjes
Welke leeftijd?
Algemene aandachtspunten
Past op elke fiets?

Tip een
vriend(in)

Waar moet je op letten bij voorzitjes?

zoeken in:    Trefwoord: 
Home » Info » Kinderzitjes » Voorzitjes

Aandachtspunten bij de aanschaf van een voorzitje.

 

Welke leeftijd?

Een kinderzitje kan gebruikt worden vanaf het moment dat een kind goed kan zitten. Gemiddeld is een kind dan ongeveer 9 maanden. Een voorzitje kan gebruikt worden totdat je kind 15 kg weegt. Dat is meestal na 2, 2,5 jaar.

Een kind van 12 maanden kan al gauw 10 kg of meer wegen. Maar in de ontwikkeling van een kind neemt eerst het gewicht toe, en daarna de lengte. Dus wees gerust, als je een voorzitje koopt als je kind 1 jaar oud is, dan zul je er nog zeker lang plezier aan beleven. De reden dat een voorzitje niet meer voldoet is meestal niet dat het kind te zwaar is, maar dat het te groot is geworden.

[naar top]
Algemene aandachtspunten

De rugleuning moet hoog en stevig zijn. Maar natuurlijk ook weer niet zo hoog dat het zicht van de bestuurder belemmert wordt. Heel belangrijk is een goede gordel: een drie-, of vierpuntsgordel, of een harnasgordel. Vanzelfsprekend is dat het zitje geen scherpe randen of uitsteeksels heeft. Verder is het aanbevelingswaardig dat de voetsteunen zijn voorzien van riempjes om de voeten vast te zetten. En, tenslotte, wij hechten er aan dat een voorzitje een keurmerk heeeft.

[naar top]
Past op elke fiets?

Voor elke fiets is er een voorzitje, maar niet elk voorzitje past op elke fiets.

Als je fiets een aluminium stuurbocht heeft (een stuurbocht is dat deel van je stuur dat je in je handen houdt als je fietst) dan kun je daar geen kinderzitje aan hangen; de aluminium stuurbocht zou onder het gewicht van het zitje + kind kunnen breken. Heb je een stalen stuurbocht, dan is er geen probleem.

Veel fietsen hebben tegenwoordig een verstelbare stuurpen. (De stuurpen is dat deel van je stuur waarmee de stuurbocht aan de rest van je fiets vastzit.) Met een verstelbare stuurpen kun je de stuurbocht wat dichter, of juist wat verder van je af brengen. Ook als je een verstelbare stuurpen hebt is het niet handig om een kinderzitje aan de stuurbocht te hangen; door de grotere afstand tussen stuurbocht en stuurpen zal het zitje nooit recht kunnen hangen.

In deze gevallen, en natuurlijk ook in alle andere gevallen, kun je kiezen voor een zitje dat niet aan de stuurbocht, maar aan de stuurpen bevestigd wordt. Er wordt dan een blok met 2 gaten om de stuurpen heen bevestigd. Het kinderzitje heeft 2 pinnen die je zo in de 2 gaten van het blok kunt prikken.


Soms zijn er ook voor zitjes die je normaal aan de stuurbocht zou hangen adapters verkrijgbaar die het mogelijk maken het zitje aan de stuurpen te bevestigen.

[naar top]
Aanbiedingen!
Leuke, scherpe aanbiedingen, alléén via email.
Email adres:

Aanmelden
Afmelden