Home Contact Info Winkelwagentje Help Sitemap
Algemene kenmerken
van een moederfiets
Ruime instap
Handremmen
Versnellingen
Stevige standaard

Tip een
vriend(in)

Wat is een moederfiets?

zoeken in:    Trefwoord: 
Home » Info » Wat is een moederfiets?
Wat zijn de algemene kenmerken van een moederfiets?

 

Zie je jezelf staan met volle boodschappentassen en twee zeurende kinderen? Zet je eerst de kinderen op de fiets? Maar je fiets blijft niet staan. Zet hem dan schuin tegen de muur. Met het risico dat je fiets met kinderen en al wegglijdt. En waar laat je trouwens al je boodschappen? Ideaal is het niet. Veilig trouwens ook niet. Je wurmt je tussen het zadel en het voorzitje. Veel te weinig ruimte. Maar ja, je moet toch wat.

Als je je hierin ook maar enigszins herkent dan weet je uit eigen ervaring waarin een standaard fiets tekort schiet. En dan weet je ook meteen welke kenmerken een moederfiets wél zou moeten hebben.

Uiteindelijk is de ideale moederfiets voor iedere moeder anders. Dat hangt mede af van hoeveel kinderen je op je fiets wilt kunnen meenemen, hoe oud ze zijn, hoeveel ze in leeftijd verschillen, en of je ook boodschappen en/of een buggy op je fiets wilt kunnen meenemen. Toch zijn er een aantal aspecten die voor iedere moederfiets van belang zijn.

[naar top]
Ruime instap
Vooral als je een kinderzitje aan het stuur hebt is het belangrijk te letten op de ruimte tussen zadel en stuur. Bij veel fietsen blijft er met een kinderzitje voorop nog maar weinig ruimte over. Dat kan vooral lastig zijn bij het onderweg stoppen. Door het kinderzitje is er misschien geen ruimte om naar voren van het zadel af te springen. En dan kun je eigenlijk alleen maar veilig stoppen als je verhoogde stoeprand naast je hebt. Een moederfiets onderscheidt zich dan ook van andere fietsen door een meer dan ruime instap.
[naar top]
Handremmen
Goede remmen zijn een absolute must. Met kinderen op de fiets ben je toch al zwaarder beladen dan normaal, zeker als daar ook nog boodschappen en/of een buggy bijkomen. Dat betekent dat je een langere remweg hebt en dat de remmen zwaarder belast worden. Tenzij je nooit anders gewend bent, raden wij aan te kiezen voor twee handremmen. Het grote nadeel van een terugtraprem is dat je pas goed kunt remmen als je benen zich in een bepaalde positie bevinden. Bij een noodstop kun je daardoor net een fractie te laat zijn. Bovendien is de remkracht van een terugtraprem gewoon minder dan die van twee handremmen.
[naar top]
Versnellingen
Ook versnellingen dragen bij tot je veiligheid op de fiets. Met je kind(eren) op de fiets ben je zwaarder dan anders. En om uit stilstand in beweging te komen zie je vaak dat fietsers slingeren. Achterop komend verkeer is daar niet altijd op bedacht met alle mogelijke consequenties van dien. Met versnellingen schakel je gewoon terug naar een lichte versnelling. Dat maakt het veel makkelijker om uit stilstand weg te rijden zonder te slingeren.
[naar top]
Stevige standaard

Natuurlijk wil je k controle hebben over je fiets wanneer deze stilstaat. Dan kun je zonder probleem je kind(eren) in het zitje zetten, je boodschappen inladen en ook nog je buggy aan de speciale buggy-drager hangen. Een gewone fiets met een gewone standaard valt gauw om. En het is ook niet echt een alternatief om je fiets schuin tegen de muur te zetten: je zult niet de eerste zijn van wie de fiets met kind en al wegglijdt! Een goede standaard maakt het leven zoveel makkelijker. Een dubbele standaard in het midden onder je fiets is ideaal. Je moet er dan wel voor zorgen dat het voorwiel niet meteen omslaat, zodra je je fiets op de standaard zet. Dat kan met behulp van een speciale veer, of met een zogenoemd balhoofdslot.
Er zijn ook extra lange zijstandaards. Je fiets staat dan als een Harley Davidson, redelijk stevig.

[naar top]
Aanbiedingen!
Leuke, scherpe aanbiedingen, alln via email.
Email adres:

Aanmelden
Afmelden